Pages

Monday, November 30, 2015

Al-Fatihah untuk Pak Yus Jambu

Assalamualaikum

Walaupun Atie x pernah update pasal artis-artis ni, tapi berita pemergian Yus Jambu memang terasa.. Bagi Atie lawak Pak Yus yang bersahaja memikat hati Atie.. Memang sentiasa gelak bila tengok lawak-lawak dia..

Terasa sedih bila dia dah xde.. Rindu dengan lawak-lawak dia.. Yang paling Atie suka pasal Pak Yus adalah sikap dia yang sangat baik dan sayangkan sahabat-sahabat dia.. Walaupun x pernah jumpa dia, tapi boleh nampak di sebalik gambar-gambar dia bersama sahabat-sahabat..


Pak Yus telah kembali kerahmatullah malam tadi di hospital Selayang..

Al-Fatihah untuk Arwah Pak Yus


Salam Sayang,
Atie

Sunday, November 29, 2015

Tahap Kemalasan Melampau

Assalamualaikum

Jarang dah Atie update blog sekarang.. Kalau ada pun pasal GA je.. Memang xde mood nak update blog.. Banyak benda nak kena fikir.. STRESS!!

Atie kalau stress atau kena banyak fikir, memang otak jadi slow.. Mood pun hilang.. Jiwa kacau orang cakap..

Atie sebenarnya terpaksa membuat 1 keputusan besar demi masa depan.. Banyak benda terpaksa korbankan.. Mungkin kasih sayang pun kena korbankan skali.. Sedih untuk membuat keputusan.. Keputusan yang amat besar dan Atie harap dengan keputusan Atie buat nanti, x akan menyusahkan mana-mana pihak..

Ok lah, buat masa sekarang x nak fikir dulu.. Nak happy-happy walaupun terpaksa membuat keputusan juga nanti..

Masa, jangan la cepat sangat berlalu......


Salam Sayang,
Atie

Wednesday, November 25, 2015

Mini Giveaway YanieYusuf.com

Assalamualaikum

Jom kawan-kawan join GA ni..
Masih ada peluang lagi untuk menang..

Tarikh akhir: 30 November 2015
(Sehingga jam 1159 malam)

Klik Banner untuk Join!!

Good Luck Semua!!

Mini Giveaway by Myra & Ina



klik banner

Syarat Penyertaan

1. Follow blog  Ina.
2. Wajib follow Instagram (jika ada) @flowery.dot
3. Like fanpage 

Senarai Hadiah

Sweatshirt 2x di Flowery.dot


 Shawl Hanis Zalikha 2x

Crispy choco jar 2x

Necklace 2x di flowery.dot
Pemilihan Pemenang

Blog;
Top Refferal & Random
Instagram; 
1. Like paling banyak
2. Tag paling banyak
3. Random

* Jika peserta melebihi 100 orang, hadiah akan ditambah

Wednesday, November 18, 2015

Wordless Wednesday #5 : Gile Lokching

Assalamualaikum

Beli 100 cucuk dengan kawan.. RM10 je.. Murahkan!!
1hari pun boleh habis tau.. Habis, order lagi.. kihkihkih

Tuesday, November 17, 2015

Kongsi Ilmu : Solat Selepas Haid - KESILAPAN WANITA!!

Assalamualaikum

SOLAT SELEPAS HAID : PERKARA YG DIPANDANG RINGAN..

Pengetahuan Islam kepada sesiapa yang bernama wanita ISLAM!!!
Kebanyakkan perempuan/wanita/ muslimah (wanita Islam) tak berapa perasan ATAU lebih malang lagi jika memang tak tahu menahu akan perkara ini... Ilmu Fekah, khususnya BAB HAID yang berkaitan dengan diri wanita itu sendiri amat kurang dikuasai atau difahami secara menyeluruh oleh kebanyakkan wanita Islam...kenapa hal ini boleh terjadi?? Amat susah untuk mencari seorang guru/ustazah/ ...yang betul-betul pakar dalam bab 'Orang-orang Perempuan ini' kecuali terpaksa@mesti dirujuk kepada lelaki/ustaz- ustaz yang bernama LELAKI jugak...(saya rasa ramai yang bersetuju dengan pandangan saya )

 Contohnya yang paling simple ; bila ditanya kepada kebanyakkan wanita Islam ; "adakah wajib bagi seorang wanita Islam menqhada'kan solat mereka yang ditinggalkan ketika haid?" pastinya kita akan mendengar jawapan daripada kebanyakkan mereka mengatakan: "alaa...itu soalan mudah jee..bila 'datang period' maka solat tuu tak perlu qadha, yang perlu qadha hanya puasa jee..itulah yang kami belajar sejak mula-mula 'bergelar wanita' dulu"

 Jika dibuat pantauan nescaya jawapan seperti di ataslah yang akan kita jumpa... Sebenarnya TAK SEBEGITU MUDAH bagi seorang muslimah nak meninggalkan solat mereka walaupun dirinya didatangi haid!!! sekalipun. Hal ini boleh dirujuk di dalam kitab Ihya' Ulumuddin karangan Hujjatul Islam Imam Al-Ghazali yang mashur.

 Kitab yang padanya ada ilmu yang berkaitan Tasauf dan padanya juga perbahasan Fekah yang luas, inilah bukti kehebatan ulama' terdahulu..

 Dalam BAB TIGA :

" Fi adab Mua'sharah Wama Yujzi Fi Dawamun Nikah..." perkara YANG KETUJUH disebut dengan jelas dalam kitab tersebut : PERKARA YANG BERKAITAN DENGAN HAID: Penjelasan (bayan) terhadap solat yang perlu diqadha bagi perempuan yang didatangi haid :

 1. Jika perempuan dalam keadaan haid mendapati darah haid itu berhenti (dengan melihatnya) sebelum masuknya waktu Maghrib, kira-kira sempat dia solat asar sebanyak satu rakaat, maka baginya wajib qadha solat zohor dan asar.

2. Jika perempuan mendapati darah haidnya kering sebelum masuknya waktu subuh, kira-kira sempat baginya solat Isya' sebanyak satu rakaat, maka wajib baginya qadha solat maghrib dan Isya'. " Dan hal ini (qadha solat yang ditinggalkan semasa haid) adalah sekurang-kurang perkara yang wajib diketahui oleh setiap wanita Islam" (Imam Al-Ghazali)

HURAIAN MASALAH :

1. Kenapa perlu diqadha solat Asar dan Zohor?

- Kerana perempuan itu hanya menyedari keringnya haid masih dalam waktu Asar, maka baginya wajib solat asar (selepas mandi hadas)

2. Kenapa pula solat Zohor juga perlu diqadha sama?

- Kerana di dalam hukum menjama' (menghimpun solat bagi orang musafir) solat Asar boleh dijama' dan diqosarkan bersama solat Zohor.

- Kerana kecuaian wanita itu sendiri (dari melihat haidnya kering atau tidak), boleh jadi haidnya sudah kering dalam waktu Zohor lagi, langkah Ihtiyat ( menjaga hukum) maka perempuan itu juga perlu mengqhada solat Zohor.

3. Dalam perkara solat subuh pun sama : -perempuan itu hanya menyedari darah haidnya kering, sebelum masuk waktu subuh, kira-kira sempat solat Isyak satu rakaat (selepas mandi hadas) maka wajib baginya solat Isya' sebab darahnya kering masih dalam waktu Isya'.

-Solat Isya' juga boleh dijama' (bagi musafir) dengan solat Maghrib, maka baginya juga perlu diqadha solat maghrib.

-Di atas kecuainnya (tidak betul-betul melihat darahnya kering atau tidak dalam setiap waktu solat) maka boleh jadi darahnya sudah kering dalam waktu maghrib lagi (sebab proses keringnya darah itu berlaku secara perlahan-lahan, mungkin perempuan itu hanya menyedarinya dalam waktu subuh, hakikatnya proses pengeringan itu sudah lama berlaku)

-maka langkah ihtiyat (menjaga hukum) maka adalah bagi perempuan itu perlu di qadha juga solat maghribnya.

 Sila rujuk : Kitab Ihya' Ulumuddin (Jilid ke 2) cetakan Darul Nahwan Nil / Darul Haram Lil Turath, Kaherah.

Diharapkan tulisan ini memberi kesedaran ke
pada seluruh yang bergelar Muslimah untuk lebih mendalami diri mereka dengan ilmu 'Fiqhul Nisa' ini yang berkaitan dengan diri mereka sendiri...!


Copy Paste


Salam Sayang,
Atie

Sunday, November 15, 2015

Giveaway Simple by cik akak & sponser

Giveaway Simple by cik akak & sponser


Syarat Penyertaan : 

  • Follow Blog
cik akak  kathyrbain | syamimi  | wawa I Farah Arina | Salina Johari  | Ainul Aqma JMbelog  | Lorongcinta | Duniakita  | Arra |
  • Likes fanpage -  JMbelog I cik akak I cinta itu indah | Ainul Aqma 
  • Follow facebook - cik akak I JMbelog I Salina johari
  • Follow Instagram & Twitter - JMbelog I JMbelog I Salina johari I Farah Arina | Ainul Aqma | Arra 
  • Masukan link blog ini dalam senarai bloglist anda : http://kathyrbain.blogspot.my/
  • Buat entri bertajuk "Giveaway Simple by cik akak & sponser"
  • Copy coding yang disediakan & paste kan dalam ruangan HTML
  • Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen entri ini 
  • Giveaway berlangsung 13.11.2015 - 22.11.2015 [10 hari]
  • Giveaway tamat 22.11.2015 jam 11.59 malam
  • Pemenang dinilai melalui Nombor Cabutan Bertuah
Perhatian : Bagi syarat likes fanpage, follow facebook, Instagram & twitter peserta wajib follow setiap syarat sekiranya peserta ada akaun yang dinyatakan dalam syarat yang telah cik akak senaraikan. 

Sekiranya peserta tidak mempunyai akaun tersebut, peserta tak perlu ikut syarat yang dinyata. Apa yang penting kejujuran anda sebagai peserta giveaway. 

Follow blog wajib...tiada kelonggaran isu follow blog....semoga giveaway ini berjalan dengan lancar......

copy & paste coding ini dalam post entri anda...



Hadiah Giveaway

  • cik akak - Cash RM50.00 x 2 pemenang 
  • KathyRbain - Topup RM10.60 x 1 pemenang
  • Syamimi - Cash RM5.00 x 2 pemenang
  • Wawa - Topup RM10.60 x 2 pemenang
  • Farah Arina - Topup RM10.60 x 1 pemenang & Topup RM5.00 x 1 pemenang
  • Salina Johari - Cash RM10.00 x 2 pemenang
  • Ainul Akma - Topup RM10.60 x 1 pemenang
  • JMbelog - Topup RM10.60 x 5 pemenang
  • Lorongcinta - Topup RM5.00 x 2 pemenang
  • Duniakita - Topup RM5.00 x 2 pemenang
  • Arra - Topup RM10.60 x 1 pemenang

Ilham giveaway copy & paste coding - Rujuk Entri Kak Mialiana


Sunday, November 8, 2015

Untungnya jadi orang Kelantan... Eh!!

Assalamualaikum

Tajuk bukan main lagi.. hehehe. Tiba-tiba je bangga sebab Kelantan dapat cuti lama.. 5 hari tau dapat cuti free.. Bila lagi nak jumpa cuti free macam tu..

Kelantan akan bercuti 10 Nov - 14 Nov.. 15hb baru start kerja balik.. Lamakan.. hehehe. Jangan jelous!! :p
10hb tu cuti Depavali.. 11 dan 12hb cuti Keputeraan Sultan Kelantan.. Campur lagi dengan Jumaat Sabtu.. Maka jadinya 5 hari.. Hahaha. Panjang explain tu..

Kalau cuti lama-lama pun Atie x tau nak pergi mana.. Sebab Abah dengan Ummi x de perancangan nak pergi bercuti.. Abah busy.. Tapi mungkin pergi jalan-jalan Dungun, rumah kakak.

Sebenarnya, kalau cuti macam ni best gi luar negeri.. Sebab resort atau mana-mana tempat untuk bercuti x ramai orang.. Mungkin akan jumpa warga Kelantan je.. Negeri lain x cuti lamakan..
Atie pernah pergi Bukit Merah masa cuti Keputraan, memang best sangat.. Sebab kita boleh main dengan aman dan damai..

Saje je wish Selamat Bercuti awal-awal.. Bagi semua jelous.. Hahahaha!! *jangan marah



Salam Sayang,
Atie

Thursday, November 5, 2015

Tudung Free dari Aidijuma

Assalamualaikum

Hari ni Aidijuma bagi tudung free sempana birthday Datin Juma.. Atie pergi pukul 12 lebih.. yang Paris dah habis.. Sedih sangat.. Tapi Alhamdulillah dapat juga yang free.. Siap ambilkan untuk kakak..

Atie dapat yang ni je.. Tapi syukur dapat free kan..

Nak yang ni, xde rezeki..

Cepat-cepat!! Boleh pergi ambil free selagi stok masik ada.. Yang kopi atas tu, baru je keluar.. Atie rasa stok banyak lagi.. So, cepat kawan-kawan pergi CS!!

Salam Sayang,
Atie

Wednesday, November 4, 2015

Perginya Seorang OPAH

Assalamualaikum

Tangga 25 Oct 2015, Opah Atie dari Taiping telah pergi menemui penciptaNya.. Tapi keluarga Atie x sempat jumpa dia.. Dia sebenarnya dah lama sakit, tapi beberapa hari sebelumnya dia dah sihat.. So uncle Atie bawa tinggal kat Putrajaya.. Tapi tiba-tiba sakit datang balik dan terus pergi..

Mengikut perancangan, Atie sekeluarga nak pergi melawat pada cuti Deepavali nanti, semua dah pakat-pakat nak jumpa kat sana.. Bila dapat berita Opah makin sakit, kami tukar perancangan nak pergi melawat pada 25 Oct 2015.. Tapi manusia hanya merancang..

Sepatutnya kami bertolak pada pagi Ahad tu, tapi tiba-tiba kami terima tetamu dari Johor.. Kami terpaksa meraikan tetamu dari Johor walaupun sekejap.. Dalam pukul 8.40 pg, kami dapat mesej bagitahu yang Opah dah xde dan akan di kebumikan di Putrajaya lepas waktu Asar.. Kalau kebumikan di Taiping, mungkin kami sekeluarga sempat sampai.. Tapi kalau di putrajaya, memang x sempat.. Abah je pergi dengan flight.. Tapi tu pun x sempat sebab keluarga kat sana tukar perancang nak kebumikan terus selepas Zohor.. Diaorang cakap x baik biarkan jenazah terlalu lama..

Tapi mungkin x ada rezeki Abah untuk berjumpa Opah buat kali terakhir..







Dapat berkumpul bersama *sebahagian je ni

Ni la Uncles dan Aunts sebelah Abah
Bersama pasangan masing-masing, tapi Ummi je xde

Opah!! Sentiasa dalam ingatan..

Salam Sayang,
Atie

Tuesday, November 3, 2015

Giveaway CINTA by CN

Giveaway CINTA by CN


giveaway, giveaway novel, giveaway cinta

Klik banner untuk join


Assalamualaikum dan salam sejahtera

Sempena Jualan Gudang Karangkraf yang lalu, CN telah memborong beberapa novel CINTA. Jadi sukacitanya disini bahawa CN ingin memberi 3 buah novel CINTA kepada peserta Giveaway CINTA by CN melalui random.org. Pemenang novel adalah 3 orang. Bukan itu sahaja, 10 peserta bertuah akan dimasukkan ke dalam bloglist Januari 2016 CN. Hah ! Best tak? 


Syarat-syaratnya Giveaway CINTA by CN : 


1. Follow blog CikguNorazimah

2. Add To Circle  G+CikguNorazimah


4. Follow Instagram cikgunorazimah (jika ada)  

5. Buat entri bertajuk "Giveaway CINTA by CN"  

6. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.  

7. Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen ini

8. Giveaway ini akan berlangsung dari 1 - 30 November 2015 dan keputusan pemenang akan diumumkan pada 5 Disember 2015.


Copy Coding Entri Yang Disediakan Ini :


Kredit untuk Kak Mialiana

YES 2015

~ Sharing is caring from Cikgu Norazimah ~


Sunday, November 1, 2015

Giveaway Mek Cun

Assalamualaikum

Klik untuk join!!


GOOD LUCK!!